onsdag 17 juli 2013

Ätit ute: kulglass från Glassfabriken

Glass - romrussin och choklad
Sol, vind och vatten och glass
Min favoritglass är romrussin. Jag har därför ätit romrussinglass på många ställen i Sverige men det är här i Helsigborg som den godaste varianten finns. Det är svårt att säga vad som gör just den romrussinglassen god, kanske är det för att den inte är fabrikstillverkad utan "hemmagjord" (lite ironiskt dock att glasstället heter Glassfabriken...), kanske är det balansen mellan romen och russinen. Faktum är dock att jag vill äta mer av den.

Den andra kulan jag tog var choklad. Den var god och fyllig men tyvärr inte så spännande. Ska prova några andra av Glassfabrikens många smaker en annan dag.

Affär: Glassfabriken i närheten av Dunkers kulturhus i Helsingborg
Pris: 2 kulor för 30 kr.

tisdag 16 juli 2013

Med i matkassen: Mochi med smak av grönt te

Mochi med smak av grönt te
Grönt är skönt och gott
Jag skrev för ett tag sedan att min syster köpt två paket med mochi. Det första var jordnötsmochi och den andra är den här med grönt te.

Innehållet i en mochi med smak av grönt te
Jag tycker att grönt te är en väldigt god smak som passar bra till många sötsaker som glass, godis och mochi. Det gröna teet är lite bittert i smaken vilket gör att det söta inte känns som för mycket. Dessutom är grönt te nyttigt, jag vet inte huruvida det har överförts till godsaker med smak av grönt te men det känns bra att tänka på i alla fall.

Affär: I vissa kina-affärer
Pris: 25 kr

Min matlåda: Vietnamesisk macka


Baguette med vietnamesisk skinka, inlagda grönsaker och gurka

Picknick med familjen
I helgen var jag med min mamma och syster på Sofiero. Vi tog med oss hemgjorda mackor med massa fyllning som färdkost. Så här såg min macka ut. En bit baguette med massa vietnamesisk skinka, mammas inlagda grönsaker, färsk gurka och soja. Ett tips är att sätta skinkan närmast mackan för då blir inte brödet fuktigt av grönsakerna och sojan.

söndag 14 juli 2013

Med i matkassen: Wasa sandwiches


Wasa sandwiches - cream cheese, tomato & basil och cream cheese & french herbs
Något att knapra på under tågresan
För någon vecka sedan testade jag dessa knäckesnacks från Wasa. De smakade mycket bättre än vad jag hade förväntat mig och var inte alls torra som jag trodde. 

Jag gillade knäckebrödet som var till cream cheese, tomato & basil. Det var luftigt och inte för hårt. Själva innehållet smakade tomat men inte för surt eller för ketchupigt. Gott helt enkelt.

Cream cheese & french herbs var också god men jag föredrar den första. Den här var nämligen inte så minnesvärd. 

Båda sandwichen var dock smuliga så efter mitt snacks var jag tvungen att borsta av mig massa knäckesmulor. Bäst att inte äta i sängen alltså.

Affär: Pressbyrån
Pris: 20 kr för två paket

tisdag 9 juli 2013

Med i matkassen: Smoothie sunset mix

Smoothie sunset mix
Kall njutning
Den här smoothiemixen innehöll fryst banan, ananas, blåbär, jordgubbar, mynta och ingefära. Det enda man behövde ha förutom detta var juice. Inte den godaste smoothien jag har smakat men måste erkänna att det är bekvämt att få alla ingredienser i en påse (förutom juicen då). Det känns även nyttigt och vitaminrikt. Huruvida det verkligen är det eller inte vet jag inte.

Affär: City Gross
Pris: ca 19 kr

måndag 8 juli 2013

Rört ihop: jordgubbssundae

Jordgubbssundae
Sommaren i ett glas
Färska jordgubbar, jordgubbsglass och vispad grädde. De gör något liknande kallad lyxshake på MAX som är väldigt gott (men dyrt) och det här är typ lika gott men billigare.


lördag 6 juli 2013

Recept: Pasta med färska tomater och räkor



Pasta med färska tomater och räkor
Mamma mia!
När tomater är billiga och man är sugen på pasta är det här den rätta rätten. Extra gott blir det om man använder färska, hemodlade örter. 

Ingredienser

Ingredienser:
tagliatelle
vitlök
lök
chili
vitt vin
mogna tomater
räkor
örter (idag använde jag basilika och persilja)
grädde

Tillvägagångssätt:
Koka saltat vatten och ha i tagliatellen. Hacka vitlöken och löken. Hetta upp en stor stekpanna eller wok och ha i lite olja. Fräs löken på medel värme och hacka tomaterna grovt under tiden. Ha i lite chili  och vin i stekpannan. Låt vinet koka bort och ha sedan i tomaterna.

Nästan klart!
Ha på ganska hög värme tills tomaterna blir mjuka. Ha då i de rensade räkorna och de hackade örterna. Smaka av med grädde, salt och peppar.
 
OBS:
Jag skriver inte hur mycket man ska ha av varje ingrediens för jag tycker det beror mycket på vad man tycker om. Det gäller alltså att smaka av! Den här gången hade jag:
500 gram tagliatelle
3 klyftor vitlök
1 lök
väldigt lite chili eftersom den är stark
2 skvättar vitt vin
5 tomater
12 räkor
en handfull örter
1 skvätt grädde

Välj mogna och saftiga tomater för att få mycket pastasås. 

Prova med annat protein än räkor, annan pasta så som spaghetti eller makaroner eller andra örter än basilika och persilja. Den viktigaste ingrediensen här är tomaterna. 
 

torsdag 4 juli 2013

Min matlåda: Sushi

Sushi
Lyxig lunch
I söndags bestämde sig min syster och jag för att vi ville frossa i sushi. Så vi samlade ihop det vi hade hemma och jag åkte och köpte 600 gram färsk lax på ICA Maxi. Vi gjorde sammanlagt två tallrikar med laxnigiri, en tallrik med äggnigiri och sex rullar á 8-10 maki. Det blev alltså jättemycket mat. Som man kan tänka sig så orkade vi inte äta upp ens hälften så det blev att jag tog med sushi till lunch på måndagen. Men det slutade inte där, när jag kom hem åt jag sushi till middag och det var fortfarande sushi kvar nästa dag till frukost...

Vad kan man lära sig av det här då? Jo, det finns ett bra kinesiskt ordspråk: 眼闊肚窄. Uttalas ngan fot tou tjak och betyder att man tror att man orkar mer än vad man egentligen gör. Ordagrant är det att ögonen är breda men magen smal. Vad jag vill säga är, gör inte för mycket sushi för det är inte kul att äta tre dagar i rad. Men visst är det lite lyxigt att få äta sushi till lunch en måndag!

onsdag 3 juli 2013

Med i matkassen: Mochi med jordnötssmak

Jordnötsmochi
Jordnötssmör i ristäcke
En dag när jag kom hem från jobbet låg en glad överraskning från min syster och väntade. Det var två paket med mochi! Mochi är ett snacks gjord på en speciell sorts ris som kokats och bankats ihop. Mochi kan ätas både salt och sött. När det äts salt är det oftast med soja och nori. Som sött finns det hur många smaker som helst. Den här är i jordnötssmak. 

Innehållet i en jordnötsmochi
Jag tycker om mochi för det har en speciell konsistens. Seg men mjuk på samma gång. Den här mochin gjorde mig inte besviken. Jordnötsdelen visade sig vara som jordnötssmör. Ingenting att klaga på där alltså. De här mochin var väldigt tillfredsställande, både till konsistensen och smaken.

Affär: I vissa kina-affärer
Pris: 25 kr

tisdag 2 juli 2013

Med i matkassen: Karamell Crisp

Karamell crisp

Choklad till lockpris
Vid kassorna finns det alltid många faror aka lockade godis. Den här gången plockade jag på mig en påse med karamell crisp. Det första jag tänker på nu när jag ser på påsen är att jag stör mig på särskrivningen. Om det är svenska så ska det väl heta karamellkrisp, eller är crisp den korrekta svenska benämningen? Nåväl, även om paketeringen inte var till min belåtenhet så gick innehållet åt snabbt nog. Jag hann bara äta 3-4 bitar innan min syster fått i sig resten.

Jag måste säga att jag blev positivt överraskad. Många sötsaker som man köper till billiga priser är inte så goda men dessa karamellfyllda chokladbitar var helt ok. En sak som var bra var att karamellfyllningen verkligen var mjuk. Det gjorde att chokladbitarna kändes fräscha och inte som de legat för länge i en påse.

Affär: ICA Maxi
Pris: 10 kr

måndag 1 juli 2013

Restaurangrecension: Restaurang Sandra

 
Buljongen och såserna
Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket
Vi var ett gäng på fyra personer som hade beställt ett bord på restaurang Sandra i Lund. När vi kom dit hade de inte vår bokning fast de hade ringt till mig och bekräftat det några dagar innan... Det var alltså inte en perfekt start på kvällen men som tur hade de många lediga bord så vi fick plats utan att behöva vänta.

Vi bestämde oss för att testa deras fondue, det är det och plankor som den här restaurangen är kända för. Man måste vara minst två för att få beställa en fondue så två av oss beställde "Allt i ett fondue" som bestod av fläskytterfilé, kycklingfilé, oxkött och fläskfilé. Två beställde "Sandras Bombay fondue" som bestod av samma sorts kött som i den första fonduen, bara att köttet är marinerat med tandoorikryddor.

Nästa bakslag kom här. Det visade sig att fyra personer endast får dela på en fonduegryta. Vi kunde alltså inte välja en buljongbaserad och en oljebaserad så att vi fick prova på båda. Vi bestämde oss för buljongen för att den verkade nyttigast. 

Till fonduen ingick det sju såser, bearnaisesås, vitlökssås, chilisås, rhode islandsås, barbecuesås, gorgonzolasås och currysås. Dessutom fick man fri påfyllning av stekta champinjoner och pommes frites. Vi beställde även till en sallad för att vara lite nyttiga. 

Köttet till "Allt i ett fonduen"
Det var även fri påfyllning på köttet men vi fyra orkade knappt äta upp det vi fick till att börja med. Inte att man fick så mycket kött men att det tog lång tid för köttet att bli klart i buljongen så man blev mätt på pommesen man åt medan man väntade.

Så hur smakade allt då? Jag är lite besviken på fonduen eftersom buljongen inte smakade någonting. Man hade lika gärna kunnat koka köttet i vatten och sen ätit det. Det kanske skulle ha varit bättre med en oljebaserad fondue men å andra sidan så var det tillräckligt stänkfarligt med varm buljong, vill inte veta hur det skulle ha varit med kokande olja. Så köttet var ingen höjdare, det smakade inte så mycket (om man inte doppade i såserna) och det var inte heller lätt att veta om det var färdigt så man kunde äta eller om det doppats för länge och blev segt. Ett tips här är att välja kycklingfonduen för kycklingköttet var det som smakade mjukast och saftigast av alla kötten. Såserna var goda men inte så speciella. Det var dock roligt att blanda dem med varandra och de passade bra att dippa pommesen i dem. Det godaste av allt var nog de stekta champinjonerna, de var saftiga och smakrika. Vi fick påfyllning på dem två gånger.

Friterad glass


Till efterrätt tog vi friterad glass eftersom det lät lite speciellt och vi inte hade provat det innan. Det var tyvärr den värsta besvikelsen av dem alla. Frityren visade sig bestå av cornflakes så det smakade som frukost. Glassen var inte av så bra kvalitet, den smakade ingenting. Chokladsåsen och jordgubbssirapen balanserade upp det lite men det är ingen efterrätt jag vill äta igen.

Restaurang: Restaurang Sandra
Plats: Lund
Pris: Allt i ett fondue (minst två personer) 195 kr per person
        Sandras Bombay fondue (minst två personer) 199 kr per person
        Sallad 20 kr
        Friterad glass 65 kr
        Vatten 12 kr